meisjes met rode haren

29 dec

 

Mijn ouderlijke woning bevond zich op 5 minuten fietsen van de lagere school en drie minuten lopen van de middelbare school. Heerlijk dichtbij dus allemaal. Maar ja, we woonden dan ook in een stad. Waar ook een grote kazerne was en dan kom ik bij het werkelijke probleem. De weg naar de middelbare was een lange, rechte met aan het uiteinde de school. Als pubermeisje was ik natuurlijk erg lelijk, lang rood haar en een bril uit het jaar 1940. De onzekerheid liep met grote druppels van mijn arme rug af, lijkt me duidelijk. Goed, iedere ochtend trouw op pad maar met mijn oren gespitst op geluiden achter mij. Niet omkijken, nee, dat vooral niet doen. En minstens twee keer per week hoorde ik ze aankomen. Soldaten !

 Een colonne marcherende soldaten kwam mij achterop. Een verzameling hitsige en verveelde jongens van 18, 19 jaar die in mij direct een trillend slachtoffer zagen. Aan het toenemende volume van soldatenkistjes kon ik horen hoeveel tijd mij nog restte. Gaan rennen was geen optie. Voorop liep een meerdere dus de eerste paar rijen hielden zich betrekkelijk rustig. Maar hoe verder de soldaat verwijderd was van het gehoorveld van zijn superieur, hoe vernederender de opmerkingen. Nu zou ik er om lachen maar als meisje van 14 wenste ik onzichtbaar te zijn. Was ik niet door mijn rode haar.

 Toen ik eens in een reuzenrad zat met mijn eveneens roodharige tante, bleef dat vermaledijde ding steken en hingen wij volledig in het zicht boven de kermisbezoekers. Niks aan de hand, zou je zeggen, tot dat door de geluidsspeakers de toenmalige hit ‘Meisjes met rode haren‘ schalde. Ik kon nergens heen !! Niet eens door de grond zakken. Lijdzaam zaten wij het nummer en de storing uit. Maar het is nooit meer goed gekomen met me. Gelukkig word ik nu zo langzamerhand grijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: