verplichte natuur

30 dec

 

Bij de opvoeding van mijn zonen hoort bepaalde kennis tot de elementaire pijlers. Simpele kennis, dat wel maar voor mij een beetje onontbeerlijk. En dan heb ik het niet over zaken als met mes en vork eten ( doen ze toch niet, alleen bij vreemden ) en beleefd gedag zeggen ( doen ze toch niet, alleen bij vreemden ).

 Daarentegen vind ik het belangrijk dat ze toch tenminste tien van de vogels in onze tuin kunnen benoemen. Die kennis krijg ik er maar niet ingestampt hoe vaak ik ze ook met de ornithologische gids op hun hoofd mep. Ze blijven alles een merel noemen. De enig uitzondering is zoon 3, die heeft zich verdiept in de uilenrassen dus die kent hij wel. De andere twee willen wel maar het staartmeesje en het winterkoninkje blijven niet hangen en vormen een fladderende vogelbrij. Een ‘keelmoosje ‘was de hoogste score bij de toen 6-jarige zoon 2.

 Hetzelfde geldt voor namen van planten en bloemen. IJverig lepelde ik tijdens wandelingen allerlei namen op en overhoorde ze op de terugweg. Wees ik dan op een bos fluitenkruid dan riep zoon 3 enthousiast “Bloemkool “!!! Een distel bleef jarenlang onveranderd een ‘auwvoet ‘ en toen ze heel klein waren stonden er natuurlijk boterhambloemen in ons grasveld.

 Had ik zoon 1 het mooie proces van rups tot vlinder toch echt duidelijk en uitgebreid verteld. Toen hij zijn kennis wilde delen met zijn jongere broertje werd dit hele natuurverschijnsel terug gebracht tot één zin: “Nou, dan gaat die rups in de kalkoen en wordt hij een vlinder “.

 Wees ik in het kader van natuur opvoeding op een rondkriebelende hooiwagen dan hoorde ik twee dagen later: “Mam, daar gaat weer zo’n volkswagen “. Gelukkig zijn het nooit van die engerdjes geweest die vanaf de achterbank alle automerken konden opdreunen. Het dichtst bij kwam zoon 2 die, toen er een oude Deux- Chevaux voorbij reed, zei : “Mam, dat is toch een vervelende eend”?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: