de grote wijzer

31 dec

Omdat ik moderne ouders had, hippies in die tijd, hadden wij ook een moderne, hippie verantwoorde inrichting. De muren waren paars en her en der stonden zilverkleurige objecten in de huiskamer. Vriendinnetjes en vriendjes kwamen graag bij ons want dat stond garant voor een middagje plezier en fun. Want als de muren paars zijn betekende dat toch echt wel dat je kon smijten met dingen en je geen zorgen hoefde te maken over troep opruimen en dergelijk . En dat je in alles wat je zag mocht klimmen en vanaf springen. Voor de ramen hingen geen vitrages maar met de handgeknoopte macramé gordijnen en op iedere muur was wel een toendertijd leuk broodpoppetje te vinden.

 Mijn vader droeg spijkerbroeken met heftig geborduurde oppervlaktes en mijn moeder veranderde zo vaak van haarstijl, dat ik haar negen van de tien keer niet herkende, als ze ons sporadisch kwam ophalen uit school. Die lijn zetten zij voort in ons interieur, ik kwam beneden en alles was anders en ik beleefde weer een cultuurschok van’ heb ik jou daar’. Waarom stond de bank niet meer op zijn oude plek en waarom was de lekkere stoel veranderd in een grote gezinspoef? Jarenlang heb ik met vriendjes moeten stuntelen op vreemd uitziende kussens, ter bevordering van het zitgemak maar niet toegepast op puberliefdes.  

 Eén van die gevolgen van een dergelijke inrichting was een rode kubistische klok waar de tijd in digitale cijfers werd weergegeven, ongebruikelijk voor die jaren. Toen dus de juffrouw Hoek van klas 3 aan mij vroeg om in de grote hal te gaan kijken hoe laat het was, greep de angst mij om het hart. Ik liep de klas uit, zwetend als een otter en bedacht de smoes dat ik de klok niet kon vinden. ( Ik was net nieuw op die school, dus plausibel genoeg als smoes ). Helaas stuurde de juf mij terug met een gedetailleerde zoekroute en kon ik er niet onder uit. “De grote wijzer staat op de twee en de kleine wijzer op de tien . “ Ten overstaan van de hele klas werd ik belachelijk gemaakt door haar snerende opmerking: “Zo, dus jij kunt geen klok kijken”? Nee, juf, dankzij mijn moderne intellectuele ouders met dito klok kon ik dit inderdaad niet. Ik droom er nog van.

Eén reactie to “de grote wijzer”

  1. emmareike 31/12/2011 bij 3:43 pm #

    Haha, ik werd eens gebeld om te assisteren bij een spoedoperatie en ik mompelde slaperig 3 uur 15. De chirurg sprak: wat, heb jij een digitale wekker?? Dit speelde zich af in 1972.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: