la fête

27 jan

 

Zo mochten we, twee jaar geleden, een onvervalste Franse verjaardagspartij meemaken. Tegen drieën kwamen wij aan bij mijn, al bijna 40 jaar geëmigreerde oom. Hij werd 60 dus een groot feest was verantwoord. En wat is een groot feest bij die  Fransen; eten!! Tegen half vier verdween ik in de keuken met tantes  die al het nodige voorwerk hadden gedaan. Mijn God, wat een bergen eten hebben we toen gemaakt. Toen het half acht was, een half uurtje voor de gasten kwamen, moesten we nog tutten en omkleden en ik had nog geen borrel gedronken. Record!!

Niet gedronken maar ook niet gegeten, de Fransen hebben de rare gewoonte om pas tegen 8 uur te gaan eten. Dan zitten wij Nederlanders al aan de koffie met een spritsje. Dus toen tegen achten het aperitief geschonken werd hing ik vrijwel direct daarna als een aap in een boom. Hola, dat komt aan. Tegen negenen was iedereen er zo’n beetje en kon het feest beginnen. Nu moet je weten dat een feest in Frankrijk niets meer en minder is dan gewoon de hele avond eten. And so it was. Half tien kwam het voorgerecht op tafel, typisch Frans, in de schuur, lange tafels met stoelen van de dorpsvereniging, kaarsen en vooral veel wijn. Goed, men zit en eet. Maar voor dat het volgende gerecht is geserveerd, ben je toch alweer een uurtje verder. Conclusie, tegen twaalf uur ’s nachts werd het hoofdgerecht op tafel gezet en was ik inmiddels zo beschonken dat ik lam niet meer van varken en rund kon onderscheiden. Maar wat een lol!!

Tegen 1 uur ’s nachts renden op het erf de kleine Franse kinderkes, als ware het 1 uur ’s middags,  rond  en speelden balspelletjes en verstoppertje. En we waren nog niet eens toe aan het dessert!! Uiteindelijk vulde ik mijn al overgoten maag met heerlijke stukken kaas, mij onderwijl afvragend hoe ik in godsnaam in het donker, mijn tentje kon vinden. Wederhelft en zonen waren al verdwenen en ik was als enige over.

Tegen drieën vertrok ik richting de boomgaard waar ergens onze tenten zouden moeten staan. Ik heb het gevonden maar vraag niet hoe. De volgende dag was mijn stem drie octaven lager maar volgend jaar ben ik er weer !! Wat een feest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: