moederkloekie-syndroom

27 feb

 

Het zijn van die kleine dingen waardoor je beseft dat je kinderen geen kinderen meer zijn. Soms gebeurt dat heel luchtig, andere keren slaat het je in je smoel met een klap. Ik had het vorig jaar al moeten merken toen ze gedrieën bij het opstaan zeiden : “Alweer sneeuw”! Een teken aan de jaren vlieden heen wand. Als ze bij het winkelen in de stad ineens drie meter achter je gaan lopen, wees dan gewaarschuwd. Het begint!!

Vorige winter hingen er ijspegels van onze dakrand af van wel anderhalve meter. Een paar jaar geleden zou ik me, bij het pakken van de erwten uit de diepvries dodelijk verwond hebben aan zo’n ding. Zoon 1 wilde namelijk deze ‘wapens ‘ graag bewaren en propte de ganse vriezer vol met verzamelde ijspegels. Ik had het ook kunnen merken aan het verkorten van het woord ‘Mamma ‘ naar het stoerdere ‘Mam’.

Als moeder schijn je je kinderen onbewust kind te willen laten blijven. De fase waarin jij alles was voor ze en dat ze het liefst met jou wilden trouwen was toch immers het summum voor het moederhart ?  Zo kwam ik er vorig jaar achter dat ik ze nog steeds kindervitamine pillen gaf. Achttien, zestien en twaalf jaar. Nou, daar hoef ik echt geen psycholoog bij te halen, dat zie ik zelf ook wel.

Dit alles begint natuurlijk veel eerder maar dat wil je als moeder niet zien. Geen gezoen meer bij het schoolplein, de badkamerdeuren gaan op slot. En dan zijn het in één keer mannen. Je hebt ze al jaren niet meer in hun blote kont gezien en nu zou je niet meer durven. Ze regelen hun eigen bankzaken, bestellen god weet wat voor ’n troep op het internet en zijn er ’s avonds gewoon niet. Lekker met de vrinden de vrijdagavond doorbrengen is natuurlijk veel leuker dan thuis op de bank, dat weet ik nog van vroeger. Alleen voel ik dat zelf niet meer zo. Ik ben dan ook op mijn best als de hele meute veilig binnen gezellig bij elkaar zit. Moederkloekie-syndrooom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: