autoriteit

25 mrt

 

Toen zoon2 eens een lekke band had ’s ochtends, bracht ik hem natuurlijk even met de auto naar de middelbare school in het belendende dorp. Tegen drieën wilde ik hem ophalen maar het was benauwend druk in de straatjes rond school. Uiteindelijk besloot ik te parkeren voor de oprit van een heel aftandse, klaar om in te storten, garage. Natuurlijk hing er een vermost bordje “N.P. uitrit” aan het hekje maar ik bleef toch in mijn auto zitten dus als er een onwaarschijnlijke bolide uit de ruïne zou verschijnen, kon ik gewoon wegrijden.

Na drie minuten gebeurde er al iets. Uit het aangrenzende huis met vitrages uit 1950 kwam een oud mannetje lopen. Nog net niet met een rollator maar dat was wel fijner voor hem geweest. Langzaam kwam hij mijn richting opschuifelen en ik voelde de bui al hangen. Driftig tikkend op mijn raam kondigde hij zich aan. Zwengelend opende ik onze communicatieweg ondertussen bij voorbaat zuchtend.

“Hoe lang blijft U hier staan?” Het oude mannetje probeerde met enige autoriteit te spreken. Het was tenslotte zijn oprit, zijn verbodsbord, zijn uitweg, zijn enige mogelijkheid tot vluchten. En daar zou zomaar een auto met een vreemde vrouw voor gaan staan! Een druppel verliet zijn neusgat en bleef halverwege zijn bovenlip hangen. Het was ook erg koud. “Ik ben over 5 minuten weer weg, meneer”zei ik. “U parkeert voor een uitrit! Heeft U dat bordje niet gezien? “.

Niets is zo erg als de iets minder met intelligentie bedeelde medemens die het idee heeft iets van autoriteit te mogen uitstralen, als rechthebbende, als de baas, als stadswacht. En daarom, toen hij zich in een heuptergende beweging omdraaide, kon ik het niet laten om enigszins cynisch te vragen “Waar had U dan heen willen gaan met Uw auto?” Vernietigend keek hij mij aan en droop af met zijn druipneus, terug naar de vitrages vanwaar hij de hele straat in de gaten kon houden.

2 Reacties to “autoriteit”

  1. cornutus 26/03/2012 bij 5:11 pm #

    O zo!

  2. Gurdjieff 27/03/2012 bij 6:22 am #

    Há, u heeft een vaardig en humoristisch pennetje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: