elementen

26 apr

Nou wonen wij vlak achter de dijk, romantisch zult U zeggen. Ja en nee. Bij tijd en wijle is het hoog water in Nederland en bij ons zie je dan ook echt hoé hoog. En neem maar van mij aan dat dat angstaanjagend hoog is. Het rivierwater klotst tegen de bovenkant van de dijk aan, zo’n twee meter hoger dan ons huis. Dagelijks maak ik, toch gauw 4 keer, de wandeling opwaarts om de stand te bekijken. Uiteraard heb ik op zolder een plastic bootje liggen, heeft alleen zo weinig zin als er geen raampje op die verdieping is waaruit we kunnen ontsnappen. Bijkomend voordeel is wel dat door het kwelwater onze kelder onderloopt en wij een echt, heus binnenzwembad hebben.

Nu zijn er meer natuurelementen waar ik een diepgaande angst voor heb. Wij woonden net een maand in ons, rijkelijk met rietbedekte onderkomen, toen er een gigantische onweersbui losbarstte. En niet zo maar een buitje, de bliksem sloeg ergens in de boomgaard in, alles trilde en ik stond in recordtijd met lenzendoosje en baby beneden op de stoep. De volgende dag meteen een bliksemafleiderbedrijf gebeld, met de geur van verdacht gloeiend riet nog in de neus. Volgens de installateur hadden wij met afleider een kans van 99 procent om te overleven. Kijk, dat wil ik niet, ik wil 100 procent. Ik ben al bang voor onweer, maar dat wij de dood vinden onder een monumentaal brandend dak is mijn ergste nachtmerrie.

Stormen kan het hier ook als de beste. Een paar jaar geleden werd de lucht, zonder waarschuwing, ineens onheilspellend groen. Er stak een wind op van jewelste, hier en daar zag ik witte Jack Russels door de lucht vliegen en ik hield mijn hart vast. Toen ik op het hoogtepunt van de storm bibberend voor het raam stond zag ik de trampoline ( toch gauw zo’n drie meter doorsnee ) van de zonen over de wildhaag ( toch gauw zo’n drie meter hoog ) verdwijnen richting de boomkwekerij van de buurman. De vogelverschrikker uit de moestuin hebben we nooit meer teruggevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: