oma

14 jun

 

Soms, heel soms, voel ik de drang om iemand te vermoorden of op z’n minst in elkaar te slaan. Let wel, ik ben de goedheid zelve, geef voorrang als het niet eens hoeft en prop elke dakloze een paar Euro’s in zijn of haar hand. Ik laat moeiteloos mensen over mij heen lopen en lach daarom in mijn vuist. Maar… er zijn uitzonderingen.

Zo was ik vanmiddag bij mijn oma van 92 die precies een week geleden werd getroffen door een herseninfarct. Mijn stoere oma, tijdelijk even op een zijspoortje gezet in het ziekenhuis. Beladen met Betuwse peren ( nou, niet helemaal, ze kwamen uit Frankrijk, maar goed na een herseninfarct denk je nog effe niet zo spits dus dat kon wel, vond ik) ging ik op bezoek. Meteen bij binnenkomst vlogen mijn tolerantienaalden dwars door het rood want oma lag als vrouw, als oude vrouw, op een zaal met drie mannen variërend  van twintig tussen eind vijftig.

Oké, privacy is ver te zoeken in een ziekenhuis, dat weet ik, maar een vrouw tussen drie mannen zetten vond ik een uiterst verkeerde keuze. Vooral als je weet dat de bezetting van kamers helemaal niet groot is en dat het alleen het gemak van het verplegend personeel dient. Een gesprek met oma was heel goed mogelijk alleen zijn wij allebei zo doof als een kwartel en moest er wat volume tegenaan gegooid worden. Gevolg was dat de hele zaal met ons meeluisterde en dan praat je toch wat minder makkelijk over incontinentieproblemen en andere privézaken.

Maar goed, die drang om iemand te vermoorden, daar begon ik mee. Tegen half drie kwam er een, vers afgeleverd van het VMBO, meisje de zaal in en vroeg per bed wat de patiënt wilde drinken. Oma was als laatste aan de beurt maar omdat ze net een krantenartikel aan het lezen was zag en hoorde ze het meisje niet. Ik attendeerde haar en vroeg wat ze wilde drinken. “Ja, ik wil graag wat drinken” zei ze. Met een zucht vanuit haar Justin Biebertenen vroeg het wicht vol tegenzin “Ja, maar wat dan?”  Heeft U hier een beeld bij? Oude vrouw die allang blij is dat ze weet hoe ik heet, zo te stangen? Nou, dat moment dus, toen kwam die drang.

 

2 Reacties to “oma”

  1. Gurdjieff 15/06/2012 bij 7:54 am #

    Wie een hond wil slaan, vindt altijd wel een stok.

  2. Helen Soler 15/06/2012 bij 1:49 pm #

    Krijg mededrang!!!! grmmh@$$##!! Bah.
    Sterkte Pien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: