gezellig!!!

18 jun

Eénmaal in het jaar hebben wij de buurtschapbarbeque, kort gezegd de BBBQ. En dat is leuk. Alle mensen uit ons kleine buurtschapje zijn vertegenwoordigd, het ene jaar bij die en het andere jaar bij een ander. Nu bestaat onze buurtschap uit zo’n twintig mensen van diverse pluimage. Zo hebben wij de oudgedienden die, sinds hun geboorte, in dezelfde boerderij wonen en in het echte Betuwse dialect de geschiedenis en roddels van de streek vertellen.

Daarnaast hebben we een, door het huwelijk, ingestroomde groep half-buitenstaanders en uiteraard een heel groot deel mensen vanuit de grote steden, alternatievelingen en import ( zoals wij door de oudgedienden genoemd worden). U begrijpt, het is een uiterst interessante mix van mensen uit alle lagen van de bevolking. Alhoewel, we hebben geloof ik één geadopteerd negertje maar die is van een dorp verderop.

En dan begint zo’n avond. De oudere boeren verschijnen met hun vrouwen standaard een kwartier te vroeg zodat je moet goochelen met drank en hapjes. De yuppen daarentegen komen pas na een uur met hun drie kinderen en een vrachtwagen vol speelgoed. Yuppenkinderen kunnen immers niet langer dan vijf minuten stil aan tafel zitten en hebben dus bergen afleidingsmateriaal nodig.

Daar tussen in passen de kinderloze echtparen en de ouders met pubers. De pubers arriveren meestal pas als de bbq’s voldoende voorverwarmd zijn en er meteen gegeten kan worden.

Ondanks al deze verschillen ontstaat er vrij gauw een geanimeerd gesprek tussen alle aanwezigen. Boer M. legt uit aan yup S. hoe hij het beste de konijnen uit zijn moestuin kan weren en geïmporteerd meisje van 25 vertelt aan oudere import waar je lekkere pizza’s kan bestellen.

Na zo’n drie uur is er helemaal geen sprake meer van enig herkomst- of standsverschil. De oude boeren knijpen je in je billen, het kampvuur wordt hoger opgestookt en respectabele buurvrouwen zakken door de pick-nickbank. Het nagerecht wordt geheel vergeten als we in polonaise door de boomgaarden strompelen. Wat een feest, wat een harmonie!

De maandag erna zwaaien we weer ietwat beschaamd naar elkander vanuit de auto.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: