wel kijken, niet kopen

22 aug

Nou weet ik niet wat voor een sticker U op uw brievenbus heeft zitten maar op die van mij zit er geen enkel! Dus krijg ik minstens twee keer per week een berg papierwerk binnen waar ik eens lekker voor ga zitten. Ik snap mensen niet die die keiharde Nee/Nee-stickers op hun busje hebben geplakt. Want wat is er nou lekkerder dan met een stapel reclamefolders en wijkkranten en een drankje neer te ploffen op je bank?

Ik geef toe, ik koop niet veel, heb een uiterst beheerst consumptiegedrag maar ’t gegeven dat ik een waanzinnige aanbieding zou mislopen bezorgt mij koude rillingen en dito nachtmerries. Dus spit ik zorgvuldig folders van supermarkten, tuincentra en bouwmarkten uit. Het is een beetje een afwijking, geef ik meteen volmondig toe. Hier in huis hebben we zelfs een zelfstandig naamwoord voor de stapels reclames die in de bus vallen. Dat is “Kwang”.

Ik hoor U denken. Kwang?? Toen wederhelft en ik nog yuppen waren kwamen wij na een lange werkdag tegelijkertijd thuis.  Wederhelft opende de voordeur en nam toen a giant leap for mankind omdat de hele mat vol lag met begeerlijke reclamefolders. Naar binnen rollend kon hij nog net uitroepen: “Pas op voor de Kwang!!” waarmee hij het foldertje van de Kwantumhallen bedoelde. Nu waren wij wel yuppen maar nog niet erg rijke dus verfraaiden wij ons huis vaak met artikelen van de Kwantumhallen. En wederhelft was doodsbenauwd dat door een voetafdruk van hem of mij die gigantische aanbieding aan onze neus voorbij zou gaan.

Ik weet het, niet literatuur Nobelprijswaardig maar toch is hij, de kwang, niet wederhelft, blijven hangen. En heb ik er een enigszins geloofwaardige etymologische verklaring voor weten te geven. Het doet me ook nog altijd een beetje denken aan vroeger, aan de dagen voor Sinterklaas, als het Speelgoed Boekje in de bus viel. Dan hadden mijn broertje en ik het de hele dag druk met de wrangende, wroetende vraag: “Wat zou je kiezen als je van deze bladzijde één ding uitmocht kiezen?” En eigenlijk was dat spelletje nog leuker dan het hele Sintfeest zelf…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: