die dagen van de maand

27 okt

Tegenwoordig schijnt het normaal te zijn maar in mijn tijd was dat niet zo. In de zesde klas, nu groep acht, was alleen het meisje dat al borsten had voor het eerst ongesteld geworden. Strontjaloers waren we allemaal en wij propten maandverbanden in onze onderbroeken om de schijn te wekken bij gym. Geen zin om mee te doen aan de duurloop? Dan wierpen wij een veelbetekenende blik richting meester. Hij durfde het toch niet te controleren.

Later, op de middelbare school, moesten we er toch echt aan geloven. Kromgebogen door de onbekende pijnen lieten we ons naar huis brengen door een vriendinnetje. Het haastig geïmproviseerde maandverbandje van wc-papier voelde je bij iedere stap verder naar achter kruipen en tegen de tijd dat je thuis was zat het halverwege je rug.

Ondanks het feit dat mijn moeder met uitgebreide anatomische platen en tekeningen het hele proces had uitgelegd was ik niet voorbereid op dit lichamelijke geweld. Minstens twee dagen per maand moest ik school verzaken en verbleef etmalen boven de wc om mijn maag te ledigen en daarna mijn darmen. In willekeurige volorde.

Dat was niet fijn. Gelukkig was mijn oom gynaecoloog en schreef mij op dertienjarige leeftijd de pil voor. Goed, het was begin jaren zeventig, dat had heel progressief kunnen klinken maar dat was natuurlijk niet zo. Daar dachten mijn middelbare schoolvriendinnetjes heel anders over…

Zij zagen mij als de hoorn des overvloeds, als zij die avond met hun vriendje uitgingen kwamen ze eerst bij mij langs voor 1 pil. “Mooi, dan kan ik niet zwanger worden”! Gelukkig had mijn moeder ook dat proces helder in haar tekeningen verwerkt zodat ik in ieder geval nooit tienerzwangerschappen op mijn geweten heb gehad. Alleen geloofden de meiden mij niet en dachten dat ik alle pret voor mij zelf wilden houden. Je had toen nog geen internet of google dus verwees ik ze naar biologieboeken, NVSH-folders en de bijbel.

Het hielp niet, ik was een asociaal en egoïstisch kreng dat niet wilde delen. Goed, het was ze vergeven, we zaten in een Mavo klas en ik was dan ook de enige die daarna Havo ging doen. Ik ben die pil jaren lang blijven slikken en gelukkig maar want vanochtend stond in de Volkskrant het bericht dat PMS een verzinsel van ons vrouwen is. Laat ik daar nou door die pil nooit last van gehad hebben, scheelt weer een ingezonden brief!!

2 Reacties to “die dagen van de maand”

  1. Wim 27/10/2012 bij 6:20 pm #

    Goede oude tijd! Meiden bleken bij ons deze trekjes wekelijks te hebben.

  2. Tilly 27/10/2012 bij 8:31 pm #

    Ik slikte om dezelfde reden de pil, maar had geen last van jaloerse vriendinnen. Wij zaten op een strenge katholieke meisjes kostschool. Wisten wel waar de pil voor diende, maar niet waarom er jongens bestonden. haha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: