taalbloopers

17 nov

Als geen ander zijn kinderen in staat nieuwe woorden te vinden en onbedoeld grappig over te komen met een bijna-goed-woord. Eens zag zoon2 op vijfjarige leeftijd de presentatrice van het Vierdaagsejournaal in een ander programma op de televisie. “Hé, dat is die mevrouw van de mensenfile!!” Ik vond ‘m mooi.

Zo maakte diezelfde zoon op de basisschool een werkstuk over het Christendom. “Na dertig dagen in het graf te hebben gelegen kwam Jezus in opstand”. Ik bedoel maar, je gaat toch anders tegen zo’n man aankijken. Een soort staker avant le lettre.

Ook de overpeinzingen van kinderen kunnen soms als zeer filosofisch gezien worden. Zoon3 bekeek het proces van betalen aan de kassa van de Albert Hein, ik betaalde en kreeg wisselgeld terug. Zwaar denkend liep hij de Appie uit en vroeg toen hoe je boodschappen moest doen als je zelf bij de Albert Hein werkt. “Je kan toch niet met jezelf wisselen?”

Dingen die voor ons zo logisch zijn dat we er niet meer bij nadenken en andere opties vergeten kunnen juist bij kinderen vreemde vragen opwekken. Zoon3 keek met wederhelft naar het WK schaatsen. Na de vijf kilometer werd de tien kilometer aangekondigd. Er verscheen een fronsje op zijn gezichtje. “Hoe doen ze dat dan? Maken ze die baan dan langer? “.

Helaas is geld ook al op vroege leeftijd een belangrijk item bij kinderen. Ik vertelde dat opa en oma op vakantie naar Egypte gingen waarop zoon3 verontwaardigd uitriep “Alweer? Zo blijft er natuurlijk niets van de erfenis over! “. Ook wist zoon3 met Turkse en Marokkaanse vriendjes in de kleuterklas precies wat het betekende als er een Abraham in iemands voortuin stond. “Ja, dan mag je alleen eten en drinken als de zon is ondergegaan! “. Ik liet het maar zo, hij komt er wel achter als hij vijftig wordt.

Stoer doen is eigen aan jongetjes van vijf jaar. Toen we op vakantie door een middeleeuwse vestingstad liepen vertelde wederhelft iets te beeldend over ridders en gevechten. Zoon3 pakte mijn hand en vroeg zachtjes “Dat bloed is nu wel opgedroogd, héh? “.

4 Reacties to “taalbloopers”

 1. Karin 17/11/2012 bij 6:35 pm #

  Ik lees je schrijfsels al een tijdje en ze zijn echt leuk! Maar Jezus die na dertig dagen in opstand komt is echt hilarisch. Fijn weekend.

 2. Eef 18/11/2012 bij 6:06 am #

  Erg leuk om te lezen. Kinderen zijn in dat opzicht geweldig.

  • Tilly 18/11/2012 bij 12:07 pm #

   Weer leuk, Pien. Mijn zoon hoorde op de kl.school het verhaal van de kruisiging. Ik dacht hoe repareer ik dit zieltje, maar zijn enige commentaar. Kende Jezus dan maar 1 kunstje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: