ben ziek!

19 nov

 

Tot een jaar of twee kunnen je kinderen je niet bedotten. Als ze ziek zijn dan zijn ze ziek. Duidelijk, zonneklaar. Ook als de thermometer op latere leeftijd boven de 40 schiet, doe je niet moeilijk. Ziek. Punt. Maar zo vanaf hun tweede jaar kunnen ze wel heel manipulatief zijn wat betreft “Ik ben ziek”.

Zo wilde ik op een vrolijke donderdagochtend zoon3 droppen bij de peuterspeelzaal. Een heerlijk ochtendje shoppen in Nijmegen in het vooruitzicht. Zoon3 gaf echter al bij het instappen der auto aan andere plannen te hebben. Nu ben ik het type moeder dat zegt: “Je probeert het maar en als het niet lukt dan bel je”. Ietwat onlogisch bij een kind van drie maar het gaat om het idee.

Zodra wij de zwaarbeveiligde ingang van de speelzaal gepasseerd waren liep zoon3 mank en weende zachtjes.  “Ik heb zo’n pijn aan mijn benen” miemde hij zielig. “Nou, weet je wat, gaan we eerst een superhoge toren van Duplo bouwen “ opperde ik zogenaamd enthousiast met achterliggende winkellust want ik zag mijn ochtendje al smelten.

Maar nee, snikkend klemde hij zich als een Resus aapje aan mijn been en snotterde walvissentranen. Goed, dat werd niks meer, dan maar niet winkelen en terug naar huis met de geblesseerde sportman. Eenmaal thuis was ik in de keuken bezig nadat ik zoon3 geïnstalleerd had in de makkelijke stoel voor de televisie. Na tien minuten kwam hij huppelend de keuken binnen….

Ik keek hem aan, vorsend. Hij zag in een split second zijn fout en zei “Oh, sjit”.  Toen besloot ik wat strenger te zijn qua ziekmeldingen in de toekomst.

Toch is er niet veel veranderd. De mannen ( buiten wederhelft dan) zijn eigenlijk nooit ziek. Dus als ze dan één keer in het jaar naar beneden komen en zeggen “Mam, ik voel me niet lekker”dan weet ik dat het ernst is en stuur ik ze terug hun bed in.

Vanochtend kwam zoon3 om half zeven naar beneden. “Heb zo’n pijn in mijn buik en ik ben raar misselijk” Tja, maandagochtend, een proefwerk dat hij nog niet helemaal in de puntjes beheerste en wat doe je dan? “Duik maar terug je bed in”.

Tegen elf uur kwam hij naar beneden met een duidelijk ingestudeerde zieke, vage blik in zijn ogen. Hij vroeg met zijn meest getormenteerde puberstemmetje “Denk jij dat de misselijkheid overgaat als ik wat eet? “ Ik zei van wel. Vijf minuten later zat hij met een giga stapel boterhammen achter de x-box. Ach ja, het is een lange ruk van de herfstvakantie tot de Kerst. Iedereen heeft recht op een baaldag.

Eén reactie to “ben ziek!”

  1. Karin 20/11/2012 bij 7:13 am #

    Je hebt weer een lach op mijn gezicht getoverd op deze grauwe ochtend. Echt leuk geschreven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: