optelefoneren

11 dec

 

Het viel me laatst op dat een hoop mensen, als je de telefoon opneemt, zeggen “Ja, met mij”. Nou ken ik een hoop ‘mij’s’, duizenden zelfs dus is het iedere keer toch weer even razendsnel puzzelen welke ‘mij’ je dit keer aan de lijn hebt. Eigen kinderen is nog te doen maar ga je verder je familie- en vriendenschare in dan wordt het lastig.

Ongeveer datzelfde ongemakkelijke gevoel krijg je als iemand enthousiast roept “Hoi, met Monique!”. Registers worden open getrokken in je brein, alle connecties met stem Monique en persoon Monique worden op computersnelheid gecheckt maar je hebt geen flauw idee.

De grote truc is dan tijdrekken. Hoe doe je dat? Nou, bijvoorbeeld zo “Hoe is met jou!!”Laat vooral geen onzekerheid doorklinken in je stem en ga recht op je doel af. Hoe langer je het gesprek weet te rekken, hoe groter de kans is dat je uiteindelijk de juiste persoon weet te plaatsen.

Stel algemeen toepasbare vragen. Dus niet “Hoe is het met de kinderen?” of “Ben je weer terug uit het ziekenhuis?“. Fout! Beter is “Wat een rotweer, hé?” en “Wat gaan jullie doen deze vakantie?”. Op die manier heb je kans je uit deze netelige situatie te redden. Alhoewel ik zo ook wel eens tien minuten met iemand aan de lijn heb staan kletsen totdat bleek dat hij inderdaad een verkeerd nummer had gedraaid. ( Ja, wij draaien nog, ouderwetse telefoons).

Telefoongesprekken kunnen heerlijke John Lanting-achtige sketches worden. Verkeerd verbonden worden, verkeerd begrepen worden, mogelijkheden te over. Het kan ook heel kort. Negen van de tien keer als om vier uur de telefoon gaat is het zoon3 die belt om te vragen of ik hem bij het laatste stukje van zijn fietstocht wil ophalen. Scheelt hem een kwartier en als hij veel huiswerk heeft is dat prettig. Ik pik hem dan ter hoogte van de Spar in het belendende dorp op.

Dat telefoongesprek verloopt als volgt. Ik neem op en zeg “Spar?” Hij antwoordt dan “Ja.”  De laatste keer dat ik hem oppikte zei hij “Als de politie ooit onze telefoongesprekken afluistert dan moeten ze wel denken dat we met een geheime terroristische operatie bezig zijn!”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: