biologisch!

1 okt

Mijn tante uit Frankrijk was voor een paar weken over in Nederland om haar receptenboekje te promoten en natuurlijk te verkopen!  “Wat kun je doen met een pompoen?”  is de titel van haar boek. Toen ik alvast wat reclame maakte voor haar op Twitter , kreeg ik uiteraard suggesties voor deel twee. “Kook met knoflook” en “Ik ben zo blij met een prei” waren nog de minst aanstootgevende titels. Dat had ik kunnen verwachten.

Tante lief liep ondertussen met stapels boeken alle landelijke herfst cq oogstfeesten in Nederland af waar het kookwillige publiek maar al te graag een boekje met vernieuwende recepten wilde kopen. Want zeg nou eerlijk, een pompoen is toch eigenlijk de tweede courgette in je moestuin? Het smaakt nergens naar en jammer genoeg heb je een gegarandeerde grote oogst.

Daar zit je dan, met je stapels pompoenen waarvan je niet weet hoe het nu weer te verwerken tot een gevarieerde hap. Maar de redding was nabij, mijn tante had het gepresteerd een boek vol recepten te maken zodat je iedere avond pompoen op het menu kon zetten zonder het te proeven.

Goed, een onderdeel van haar pompoenencampagne was een kraampje op de Viert-Den-Oogst-Markt van een biologische tuin in Renkum. En als ik zeg biologisch, dan mag U meteen alle andere termen die daarbij te binnen schieten gebruiken. Zoals macrobiotisch, zelfontspruitend en compleet Zen gekweekt. Geheel gerund door vrijwilligers die anders door de weeks in de Wereldwinkel in uw naburige dorp werken. Geen kwaad woord maar ik weet dat U precies  het juiste beeld hebt.

Heel veel pompoenen, paddenstoelen, sla en ander grut was te koop bij de biologische winkel. Na een kopje kruidenthee en wat pompoenencake wandelde ik gesterkt de bijbehorende moestuin in. Ook al was het laat in het seizoen, met schaamrood op mijn kaken zag ik de compleet onkruidvrije borders en bedden met groenten, sla en kruiden.

Terugdruipend naar het kraampjes terrein besloot ik een pompoen te kopen. Kon ik toch nog mijn eigen herfstmaaltijd creëren. Terwijl de vrijwilliger, een jonge frisse man, dus wat nou stereotypes!, mijn uitgekozen pompoen aan het wegen was viel mijn oog op een papiertje op het advertentiebord naast de kassa. Naast wroeten in de aarde waren er blijkbaar nog meer mogelijkheden in deze biologische relaxtuin.

Zo kon men, desgewenst, een cursus  ‘Open communiceren voor mannen’ volgen bij genoeg aanmeldingen. Ik heb daar, met die grote pompoen onder mijn armen, lang over nagedacht. Ik kreeg er echter geen beeld bij… De pompoen is inmiddels verwerkt tot soep en een portie curry, dat dan weer wel.

2 Reacties to “biologisch!”

  1. jannyzeeland 01/10/2013 bij 8:57 pm #

    Pompoen,nooit verder gekomen dan een soepje ervan. Leuk verhaal !

  2. Odette 03/10/2013 bij 6:58 am #

    Heerlijk verhaal. Wel soep met getrokken geitenwollen sok? :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: