het lelijkste schilderij

4 nov

 

Afgelopen zondag waren we in Haarlem bij een heuse vernissage. Acht schrijvers hadden een kort verhaal geschreven en acht schilders maakten daarbij een passend doek. U weet misschien uit vorige stukjes dat ik en moderne kunst een ietwat wankele verhouding hebben. Kunst waarbij je  je afvraagt wat in godsnaam de achterliggende gedachte is en dat je daar, op die tentoonstelling,  niet achter komt. En vervolgens afdruipt als blijkt dat je het toch echt heel erg verkeerd begrepen hebt.

Maar!! Ha, dat zou me bij deze tentoonstelling niet gebeuren! Het thema was namelijk Het Lelijkste Schilderij Ter Wereld. Kijk, daar kon ik wat mee. Hoe ze het voor elkaar kregen deed er niet toe, ik kon gewoon berusten in het feit dat ik het betreffende kunstwerk spuuglelijk mocht vinden. Wij trokken onze OV-passen en treinden richting Haarlem.

De expositie was gehuisvest in een klein pandje uit 1608.Het stond dan ook verontrustend uit het lood, voorover hellend richting donkere gracht. Via een scheef getrokken stenen trapje klauterden we naar beneden.

Het was een kleine ruimte,  net genoeg voor acht schilderijen. De al aanwezige bezoekers pasten er dus eigenlijk niet meer bij zodat er al vlot jassen werden uitgetrokken en de witte wijntjes (want kunstenaars scene) overtollig vloeiden. Mijzelf door de hippe bovenlaag van de Haarlemse bevolking heen worstelend, viel mijn oog als eerste op een manshoog, roze paneel waaruit een constructie, een soort regenpijp, stak met daarop een werkende chocolade fontein. Op een aangebracht schapje stond een boek met creatieve bezigheden voor de vrouw, anno 1969. Ik liet een nederige zucht aan mijn lippen ontsnappen en las de bijbehorende tekst. Die bracht mijn culturele weegschaaltje toch weer aardig uit balans. Iets met blote piemels in de bus en neuspeuterende mannen….

Wanhopig zocht ik verwijzingen naar zoete chocolade en roze macramé maar vond dat niet. Licht zwetend vlogen mijn ogen van tekst naar schilderij en weer terug. Ik voelde mij, ondanks mijn hippe bohemienne paarse jurkje, erg misplaatst. Snel liep ik door naar de volgende hoek. En die tekst begreep ik gelukkig. Er stond in dat mensen bang werden van het schilderij. En moesten overgeven of huilen. Het geschilderde object deed dan ook het meest denken aan een grote drol waar een vogelsnaveltje benauwd en angstig uitstak.

Gerustgesteld wurmde ik mij door de mensenmassa naar het volgende schilderij. Het verhaaltje dat er bij hoorde had als titel ‘Het lelijkste schilderij ter wereld’ . Opluchting alom, blijft alstublieft strak bij het thema anders ontsporen de argeloze bezoekers. De tekst  verhaalde over wat lelijk en onaangenaam was en leerde ons dat wij in Friesland niet over kunst zouden moeten praten vóór half elf ’s ochtends. Het bijbehorende doek liet een vage, aubergine kleurige vleeshomp zien met wat rode rafels. Onduidelijke vlekken er omheen zodat ik toch mijn leesbril uit mijn tasje viste. Toen las ik de titel van het schilderij;  ’KUT’.

Ik bestelde een glas wijn bij de bar en bleef in een hoekje staan, zacht wenend voor mij uit starend.

‘KUT’ is overigens  te koop. Voor € 2750,- Nou u weer.

5 Reacties to “het lelijkste schilderij”

 1. Michiel van Reenen (@Chielie) 05/11/2013 bij 8:38 pm #

  Ik heb dan weer maar 1 commentaar: die gracht, dat is een rivier.

 2. justanoldlady 06/11/2013 bij 10:10 am #

  Leuk hoe u uw tochtje naar Haarlem becommentarieerde.

  • pienbetuwe 06/11/2013 bij 5:21 pm #

   Dank je wel!

   • justanoldlady 06/11/2013 bij 7:26 pm #

    Het kwam onverwachts bij mij langs. Heb het doorgezonden aan iemand in Overveen, die in Haarlem in een museum werkt. Vond het ook wel toepasselijk voor haar. Ik kom zelf ook uit die streek, maar woon nu in Amersfoort. Sprak me om die reden nog eens extra aan. Groeten, Hanneke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: