kill the vampire

18 nov

 

In mijn studententijd, begin jaren tachtig, ging ik eens uit eten met een studiegenoot. Er zat toen een illegaal Spaans restaurant aan één van de grachten en daar kwamen wij graag. Een beetje student toendertijd  kende de geheime klopcode voor aan de deur en kon daarna aan wiebelige formicatafeltjes genieten van heerlijk, kruidig  Spaans voedsel.

Rijkelijk voorzien van knoflook stapten wij in de laatste bus richting studentenhuis. Het was rustig in de bus, achter ons zat een wat ouder echtpaar. Na zo’n vijf minuten hoorden wij sterk afkeurend gekuch en gemompelde vloeken. Wij dachten dat het belegen echtpaar haar wekelijkse ruzie aan het oefenen was maar dat bleek anders toen zij uitstapte.

Man en vrouw hadden hun sjaals strak over hun neus gewikkeld en passeerden ons met vuile blikken. Vlak voordat zij uitstapte schoof de vrouw haar sjaal omlaag en siste vals: “Vuile knoflooks!” Wij bleven in verbijstering achter. Vuile knoflooks??

Het gebruik van knoflook was toen en wat jaartjes daarvoor echter nog niet geheel ingeburgerd. Ik weet nog dat ik in mijn uitgaans/disco-fase zat. Mijn vader was tandarts en zijn vriendin mondhygiëniste. Dus uit piëteit voor de patiënten werd er doordeweeks geen knoflook in het eten verwerkt. Zij meenden echter de schade ruimschoots in te moeten halen in het weekend. Tja, dan ging ik juist op pad met leuke vriendjes en kon die knoflookwalm dus echt niet gebruiken!

Iets dergelijks overkwam mij toen ik met vrienden naar een concert van Candy Dulfer ging. Ik had van tevoren een broodje shoarma gegeten, zij niet. Om aan hun geweeklaag te ontkomen sleepte ik ze, op mijn  rekening,  mee naar een shoarmatent, voor het concert begon.

Laatst stelde mijn vader dat je tegenwoordig eigenlijk nooit meer iemand rook die knoflook had gegeten. Of dat door een toenemend aantal uitheems kokende medeburgers kwam of door het zich ingenestelde gebruik van knoflook in de Hollandse keuken kwam wisten we niet.

Goed, hoe kwam ik hierop? Vanavond maakte ik spaghetti aglio e olio. Er zaten maar liefst zes knoflooktenen door de olie. Zul je zien dat net vanavond George Clooney aanbelt…

2 Reacties to “kill the vampire”

  1. petraJansen 18/11/2013 bij 6:54 pm #

    Wat schrijf je toch een geweldige stukjes! Ik moet er altijd erg om lachen. Ik zie het zo gebeuren!

  2. Odette 19/11/2013 bij 6:55 pm #

    Ik sluit me bij Petra aan. Jouw stukjes zijn beeldend. Ik zie het zo gebeuren ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: