concertje doen

23 dec

 

We hadden kaartjes voor een concert in Utrecht. Dvorak met zijn symfonie From The New World. Vroeger die elpee helemaal grijs gedraaid dus onnodig te vermelden dat ik hier heel veel zin in had. De spoorweggoden waren ons gunstig gestemd en precies op tijd werden wij uit de stadsbus gegooid en trippelden als ware pioniers op het concertgebouw af.

(Noot: Dvorak probeerde in zijn Negende Symfonie het emigreren naar Amerika te vangen in muziek met beelden van de prairie en wilde Indianendansen. Met een martiaal thema, gebouwd op de drieklank e-klein)

(Nog een noot: Dit zijn niet mijn woorden, ik zou ook niet gauw spreken over lustige fluitthema’s en pittige ritmiek. Maar dat stond op het A-viertje dat we bij de ingang kregen.)

In de foyer hadden zich al tientallen mensen verzameld en ietwat geschrokken constateerden wij dat wij lichtelijk ‘underdressed’ waren. Het voor negentig procent uit grijze hoofden bestaande publiek had zich geheel stemmig gekleed in zwart met rode kleuraccenten, hoge hakjes en glimmend goud. Men nipte groepsgewijs aan kopjes thee en kruimeltjes koek werden met een kanten zakdoekje discreet verwijderd van de rode lipjes.

In versleten spijkerbroek, afgetrapte laarsjes en flodderige adidasjasjes werden wij nuffig van uit duizelingwekkende cultuurhoogte bekeken. Wij besloten dan ook om de thee over te slaan en bestelden een biertje. Gelukkig zag ik twee tienermeisjes en waren we niet langer de jongste van alle bezoekers.

Na een half uurtje klonk er een bescheiden belletje en werden de sierlijke palen met glimmende touwen verwijderd zodat de deuren open konden. Onze plaatsen waren bijna bovenin,  wij hadden een goed zicht op het orkest én op alle grijze hoofden in de zaal.

Voor de pauze werd er een concert voor cello en orkest uitgevoerd met als soliste een blom van amper zestien. Ik krijg dan altijd moederlijke bibbergevoelens voor zo’n wonderkind en bid en hoop dat ze alle noten zuiver uit dat joekel van een instrument kan krijgen. Dit bleek geen probleem, vol passie zwiepten haar jonge meisjesborsten bijna uit haar groene galajurk.

Goed, maar daar kwamen wij niet voor. Dat moet de tubaspeler ook gedacht hebben want na vijf noten was zijn rol uitgespeeld en zat hij twee kwartier met zijn armen over elkaar. In de pauze werd er verder genipt maar dan nu gewaagd aan de glaasjes witte wijn. Er liepen nog wel wat hoogbejaarde mannetjes te balanceren met kopjes heet water en aan hun pink een theezakje maar de stemming in de foyer werd steeds luidruchtiger.

Dit paste wel met het vooruitzicht van de Negende, die na de pauze vertolkt zou worden. Hierbij werden pauken, waldhoorns en ander koperwerk niet gespaard en had je het gevoel door een kracht van Mig nog wattes overspoeld te raken. En dat was heel mooi, daar kan geen cd-tje tegenop.

Nagenietend stonden wij, met nog zo’n zestig anderen te wachten op de bus naar het Centraal Station.  Als slaven op elkaar gepropt in een schip naar De Nieuwe Wereld reden we naar het centrum, de deuren konden niet meer dicht omdat we volgens de chauffeur voor het oog stonden, gelipstickte lipjes vloeiden langzaam uit, hier en daar viel een toupet op de grond en panty’s werden genadeloos aan ladders geregen. Eindelijk hoorden we er een beetje bij.

2 Reacties to “concertje doen”

  1. VvS 24/12/2013 bij 11:52 am #

    Pien, ik vind het geweldig dat jullie de zwaar gesubsidieerde, want alleen door rijke grijsaards bezochte, uitingen der hoge cultuur met een bezoekje in alledaags kloffie hebben vereerd. De minister van financiën is jullie ongetwijfeld dankbaar!

  2. Anoniem 27/12/2019 bij 10:55 am #

    Wat schrijf je toch fantastisch Pien. Ga een boek schrijven. Vooral de lunchpauze concerten zijn silver wave concerten. Frank en ik zijn jeans silver wave concert bezoekers. Utrecht is ook een heerlijke stad om als single te wonen. Soms zitten zalen vol met singles, heerlijk dat dat kan. Ook wij hebben The New World vroeger thuis veel gedraaid. Soms speel ik er zelf stukken uit.
    Een heerlijk verhaal met prachtige observatie van de mens. Dank je wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: