auw!!!

9 feb

Ja, toen was het zo ver. Ondanks een vader die professor tandheelkunde was en ondanks een door mij gevolgde cursus tandartsassistente.  Ik had kiespijn.  Eerst alleen bij het eten van knapperige dingen. Goed, dan pas je tegen beter weten je voedsel patroon wat aan en in plaats van een knisperende appel eet je een snottige banaan.

Na een weekje of wat veranderde die pijn in een algeheel doordreunende en vies zeurende, kloppende pijn in je kaak. Ongewenst werden oren en nekspieren meegetrokken in dit proces.

Ergo sum, wortelkanaalbehandeling. Het enige woord waarmee je mij en de rest van de bevolking van Nederland stil kunt krijgen. Oké, wortel klinkt nog niet zo heel angstaanjagend. Wortelkanaal daarentegen geeft toch wel wat meer ravijn en kolkende diepten als beeld. Goed, ik geef toe dat ik tijdens die cursus Tandartsassistente bij het hoofdstuk Endodontische behandelingen bibberig wit wegtrok en dacht dat ik beter schoonheidsspecialiste kon worden.

Ondertussen negeerde ik al twee weken dit pijnlijke gevoel aan mijn kies ( element 4.5, de tweede premolaar )  tijdens het eten. Dat pijnlijke  gevoel bereidde zich uiteraard verder uit en dat, lieve kijkbuiskinderen, noemen we kiespijn.

Als je een beetje slim bent, ben je dit voor en ga je bij de minste of geringste pijnscheut naar je tandarts. Ik niet. Ik ben nog van de generatie die denkt: “Als ik het negeer dan gaat het vanzelf over..” Nou, vergeet dat maar! Het gaat niet vanzelf over, het wordt alleen maar erger!!!

Morgenochtend, half negen sharp, ga ik bellen. Naar mijn tandarts met een snik in mijn stem zodat hij mij hopelijk diezelfde dag nog kan helpen. En anders pak ik zelf de nijptang uit de gereedschapskist. Dan maar wat minder breed uitlachen voortaan.

4 Reacties to “auw!!!”

 1. CrashPuppy 09/02/2014 bij 9:11 pm #

  Laat die tandarts nu net 4 weken op vakantie zijn en geen vervanging geregeld hebben… hi hi.

 2. Tineke 10/02/2014 bij 10:41 am #

  Heel veel sterkte. Ik hoop dat je snel van de pijn af komt.

 3. Michiel van Reenen (@Chielie) 10/02/2014 bij 5:13 pm #

  Ik heb ooit de invaltandarts ten huwelijk gevraagd (vreemd, want ik ben hetero en hij was een negermeneer van het slanke Obama-type) nadat-ie me een heel klein wit pilletje gaf. “Dat mag ik je eigenlijk niet geven, want dan voel je het ook niet meer als je je been erafzaagt en dat is gevaarlijk.” Op dat pilletje volgden, bij wat mijn huidige tandarts zou worden, 3 wortelkanaalbehandelingen. En mijn tandarts is een ouderwetsche Slager. “Had je maar niet drieëneenhalf jaar moeten wachten.” Kiespijn is middeleeuws. Wat moeten die mensen geleden hebben.

 4. Odette 11/02/2014 bij 3:26 pm #

  Ai. Sterkte dan maar? Schrijf he er ook over? Want als je zo schrijft mèt kiespijn…. ben ik benieuwd naar schrijven zònder. ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: