CDA-groen

19 mrt

 

Al weken werden hier in het overwegend agrarisch  deel van de Betuwe de weilanden in bezit genomen door grote groene verkiezingsborden van het CDA. Dat weet je. Toen wij onze boerderij hier kochten waren wij er ons van bewust dat we een hoop J.P. buurmannetjes zouden hebben. Ik vond mijzelf wel een goede keuze voor een beetje balans.

Nu heeft het buurtschap waar wij wonen zo rond de vijftig inwoners.  Vaak waren we stemburoloos en moesten met georganiseerde busreizen vijf kilometer rijden maar sinds twee jaar hadden we weer een echt heus stemburo in het naastgelegen dorp. Eén kilometer verderop maar dat is makkelijk te doen op de tractor.

Kreeg zoon1 vanmiddag nog bij het uitstappen op het station haastig uitgedeelde last- minute- decision- koekjes, van welke partij was hem ontgaan, hier hadden wij alleen maar de grote groene borden op elk stukje gras dat er was.

Het stemburo ging pas om één uur ’s middags open zodat ik de hele ochtend nerveus heen en weer ijsbeerde met het felbegeerde stembiljet in mijn knuisten geklemd. Tegen half één hoorde ik de boeren in de nabijheid hun trekkers starten en zag dat ze groen gekleurde CDA vlaggetjes langs de zijkant spanden. Sommige durfallen hadden voor de gelegenheid Klara64 uit de wei geplukt en voorzien van een groene deken. Als cowboys gingen zij op weg naar het stemburo.

Mijn lieve vader, al zijn hele leven hartstikke rood, was hier op slag kleurenblind geworden bij het zien van deze groene overmacht.  Maar goed, het was één uur, tijd om te gaan stemmen. Toevallig had ik vandaag groene laarzen én een groen vestje aan anders was ik waarschijnlijk niet eens binnengekomen.

Ondanks het feit dat ik iedereen achter de tafel kende en zij mij, moest mijn identiteit gecheckt en gedubbelcheckt worden. Omdat we natuurlijk ook nog de laatste dorpsroddels moesten uitwisselen, stond ik pas na tien minuten in het, met landbouwplastic afgedekte, stemhokje. Een eenzame groene ballon hing aan de buitenkant. De buurboeren scandeerden luid: “Pien, je weet wat je moet doen! Stem groen!!”

Dat heb ik gedaan, alleen met het woordje Links erachter. Ik zal ze krijgen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: