was het maar niet gebeurd.

4 aug

 

Toen zoon3 eens een volle schep zand in zijn gezicht kreeg tijdens het spelen in de zandbak moesten we naar de huisarts. U denkt wellicht “Kom, kom, voor een beetje zand in je oog doe je dat toch niet?” Nou wel dus want toen ik eindelijk zijn ooglid omhoog kon doen zag ik alleen maar zand en geen pupil of oogwit meer. De dienstdoende huisarts had al twee keer telefonisch gemeld dat wij moesten spoelen met water maar tegen deze zandbank viel niet  op te spoelen.

Dus hop, de hele familie in de auto geladen en op weg naar de praktijk, zo’n tien kilometer verderop. Onderweg prevelde zoon3 “Ik wou dat het niet gebeurd was” en sindsdien is dat mijn credo bij onverkwikkelijke zaken en ander rampspoed. In dat ene zinnetje kun je je hele leed en “Als, als” verzoekingen kwijt.

Diezelfde zoon ging met gepast enthousiasme naar de basisschool. Mooi afscheidsfeestje op de speelzaal en natuurlijk kadootjes voor zijn vierde verjaardag. Na twee dagen kwam hij naar me toe en vroeg of hij terug mocht naar de peuterspeelzaal. Ik vertelde hem braaf dat dat niet kon en dat van de koningin alle kinderen van vier jaar naar de basisschool moesten. Hij probeerde het nog wel. “En als ik nou al mijn kadootjes terug geef?”

Zo zat zoon3 verhoudingsgewijs het meest bij mij in de auto. Bij het wegbrengen en ophalen van de andere zonen naar scholen, clubs, zwemlessen, dyslexietrainingen en vriendjes zat hij altijd noodgedwongen in zijn kinderzitje naast mij.

Nu kan iedere psycholoog je vertellen dat de mens, binnen de beschermende omgeving van zijn auto, een grotere mond heeft dan daarbuiten. Ik bijvoorbeeld zou het niet wagen om iemand de vinger te geven midden in een drukke winkelstraat. Zit ik echter in mijn auto dan durf ik veel meer. Dus toen op een parkeerterrein een man nogal omslachtig probeerde een deuk in mijn  auto te rijden, gilde ik luidkeels “Lul, kijk toch uit, idiote lul!!” Zedig draaide zoon3 zijn koppie naar me toe en zei “Dat is geen lul, mam. Dat is een mens. ”

5 Reacties to “was het maar niet gebeurd.”

 1. fiederels 04/08/2014 bij 5:13 pm #

  Het lijkt er verduveld op dat er iets van jouw opvoeding geslaagd is.

 2. elsjeveth 04/08/2014 bij 6:29 pm #

  Dat is een

 3. elsjeveth 04/08/2014 bij 6:30 pm #

  Leuk en herkenbaar zoon 1 en 2 van mij vergelijkbaar

 4. folkertrath 04/08/2014 bij 11:32 pm #

  `Dat is geen lul dat is een mens` prachtig, trouwens het is ook prachtig geschreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: