De, het en een.

10 sep

Heeft u ook zo hekel aan mensen die Monopolie verkeerd uitspreken qua klemtoon? Of die die om ‘de zout’ vragen. Hier zeggen we Het doolhof en Enige. O, nee, die laatste was uit een andere categorie. Er zijn heel veel meer voorbeelden hiervan maar die schieten me nu net niet effe te binnen.

Toen onze zonen nog klein waren gingen we meestal naar Noord Frankrijk in de zomer. Normandië, Pas de Calais. Op hooguit vijf uurtjes rijden, strand en zee en een buitenlands gevoel. Goed, het weer is dan misschien wat minder maar soit.

Toen ik eens op een aangenaam warme avond over het hek bij de speeltuin van de camping hing, raakte ik in gesprek met een Engels meisje van een jaar of veertien. De weersverwachtingen voor de volgende dag waren niet echt strandweerachtig en zij vertelde dat ze wat steden in de omgeving gingen bezoeken. “We’re going to Ietepèls. ”  Ietepèls,  Ietepèls?  Voor mijn ogen draaide ik de topografische kaart van Noord Frankrijk af maar vond geen Ietepèls. Pas toen ze hun bestemming nader omschreef begreep ik dat zij Etaples bedoelde. De Fransen spreken dat toch heel anders uit.. Kwestie van een klemtoon in een andere taal.

Zo had mijn, maar dit is weer iets heel anders, Italiaanse stiefvader met wie ik voornamelijk in het Engels communiceerde, de onhebbelijke gewoonte om “Say when” te zeggen als hij mijn glas wijn of ander heerlijke Italiaanse spiritualiën bijschonk. Natuurlijk riep ik de eerste paar keren Ho en Stop!! Toen ik ladderzat naar mijn bed kroop begreep ik ineens dat ik natuurlijk “When” had  moeten schreeuwen.

Maar goed, neem een ’bommelding’, ‘douchegel’  en ‘kerstomaatjes’.  Allemaal woorden waar je in kan stinken als je de klemtoon niet juist legt. Ineens begreep ik mijn dyslectische zonen zoveel beter. Neemt niet weg dat ik altijd wantrouwend zal staan tegenover mensen die het over de pagína hebben. En waarschijnlijk dat gerelateerde woord ook…

Eén reactie naar “De, het en een.”

  1. Odette 16/09/2014 bij 7:44 pm #

    Penetuitjes, slaplantjes & beneveld..
    Heerlijk oh zoet Nederlandsch :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: