Geloof het of niet.

20 nov

 

Hier in huis zijn we niet gelovig in wat voor een godsdienst dan ook. Al een paar generaties niet alhoewel mijn oma van 95, toen ze dat nog kon, trouw iedere week naar de kerk ging om kaarsjes aan te steken voor familieleden die wel wat extra geluk konden gebruiken. Toen ik eens onverwachts bij haar langs ging en haar niet thuis trof zei ze later “Godverdomme, toen zat ik net in de kerk. “ Om u een idee te geven.

Ik beleefde rond mijn tiende een kortstondige zoektocht naar de Heer maar toen mijn kanariepiet Jozef na twee dagen al dood in zijn kooi lag, stelde ik mijn verwachtingen ietwat bij. Ik las nog wel effe snel Het Hooglied uit de clandestien verkregen bijbel en toen was het over.

Zoon1 wilde op de basisschool graag de facultatieve godsdienstlessen op woensdagmiddag volgen. “Mijn zegen heb je” zei ik tegen mijn achtjarige eerstgeborene en hoopvol ging hij op weg. Er van overtuigd dat op al zijn prangende levensvragen nu een antwoord zou komen.

Toen hij na het aanhoren van het één en ander tot de conclusie kwam dat God een tovenaar was die wat had zitten klooien met The Big Bang, werd hij zedig terechtgewezen door de godsdiensttrut. En het was meteen afgelopen met zijn interesse.

Toch bleef het opperwezen zo nu en dan voorbij komen in ons gezin. Tijdens een woelige nacht waren alle drie de jongens bij mij in bed gekropen. Toen ik het daarover had tijdens het ontbijt zei zoon3 “Maar jij hebt ook een godsbed. “ Op mijn vraag wat hij daarmee bedoelde antwoordde hij “Nou, iedereen komt naar je toe. ” Voor de zekerheid keek ik stiekem in zijn boekenkastje om die naar binnen gesmokkelde kinderbijbel te zoeken. Maar zoon3 kon toen echter nog niet lezen, hij had niet eens een boekenkastje.

Eens luisterden we naar Peter en de wolf en ik vertelde “Dat is opa, de fagot”. Zoon2 schreeuwde verheugd “De opa van God?!!” want hij wenste iedereen natuurlijk een opa die je wat knaken gaf als je je rapport liet zien. Maar later, tijdens een gesprek met zijn jongere broertje bekende hij “Ik geloof niet in God, ik ben ook niet bedruipt.” Ja, ik moest ook even nadenken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: