Donny Osmond en de Tina

16 dec

 

Toen ik een jaar of acht was kwam mijn vader thuis met het in opkomst zijnde, populair wetenschappelijk weekblad Kijk. De Donald Duck boeide me al een tijdje niet meer vandaar dat ik mij lettervretend op dit orgaan stortte.

De hele week viel ik iedereen lastig met allerlei wetenswaardigheden en op verjaardagsfeestjes las ik de quizvragen hardop voor en moest de visite de juiste antwoorden roepen. Twee voor Twaalf was toen nog niet zo heel populair vandaar dat de animo onder de bezoekers ietwat terughoudend was. En toen bleek dat mijn vader altijd won was het snel afgelopen met dit huiselijke vermaak.

Dapper bleef ik mij iedere week door de Kijk heen worstelen tot het moment dat ik de steeds technischer wordende artikelen niet meer snapte en mijn belangstelling langzaam wegebde.

Ondertussen was ik een jaar of elf en probeerden allerlei hormonen mij in een puber te veranderen. Schoolagenda’s stonden vol met Donny Osmond’s en The Partridge Family en ik wilde heel graag een dwepend met iets pubermeisje zijn. Joop ter Heul had ik al zes keer versleten, kortom, ik was toe aan eigentijds meisjesgeleuter.

Daarmee stuitte ik op enige weerstand bij mijn vader. Hij, als ex-hippie en voorvechter voor vrouwenrechten en emancipatie, begon al te steigeren als ik het woord Tina of de Anita maar slechts ter zijde noemde.

Toen smokkelde mijn moeder het meisjestijdschrift Club het huis in. Moeder was natuurlijk ook geëmancipeerd en vooruitstrevend maar wel moeder. De Club was iets moderner, minder kostschoolmeisjesromantiek maar uiteraard nog zwaar inspelend op de warrige en kleffe gevoelens van jonge meisjes. Dus ook met vragenrubrieken, horoscopen en artikelen over Hoe Te Zoenen.

Had ik op mijn nachtkastje Het Groene Boekje Voor Meisjes liggen, onder mijn kussen lag de Club! Na een maand of wat liet ik per ongeluk een Club in de woonkamer liggen. Mijn moeder kreeg de wind van voren. Had ze dan helemaal niets geleerd van de jaren zestig?! Wilde ze hun enige dochter dan laten opgroeien met verderfelijke lectuur als die in de meisjesbladen?

Mijn moeder zweeg wijselijk. Ik sputterde nog wat als in  “Nou, dan koop ik hem lekker van mijn zakgeld!” ook al had ik dat volgens mij toen niet eens.

Het is allemaal goed afgelopen met mij, zelfs met dat jaartje Club. Hoe Te Zoenen heb ik ondanks alle verantwoorde en minder verantwoorde literatuur toch zelf proefondervindelijk moeten leren. En dat Donny Osmond een kwal was, had ik sowieso al vrij snel door.

Eén reactie to “Donny Osmond en de Tina”

  1. Margreet 18/10/2016 bij 7:13 am #

    Donny Osmond, David Cassidy, wie had ze niet als bakvis in de agenda, posters aan de muur! De Tina, TopPop, Popkrant, zwijmelen als ze optraden. Nu op mijn 55e kan ik me dat gewoon niet meer voorstellen……grinnik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: