zoon2

28 dec

 

En daar ging hij. Voor de tweede keer in zijn eentje naar Engeland. Mijn verlegen bedeesde zoon2.

Mijn zoon2 die in de kleutergroep andere kinderen sloeg met een tak en eigenlijk niet kon vertellen waarom hij dat deed. Mijn zoon2 die ik vaak moest verontschuldigen bij, boos naar mij kijkende, moeders langs het schoolplein. Mijn zoon2 waarvan de kleuterjuf mij vroeg om zijn nageltjes heel kort te knippen want dan kregen zijn klasgenootjes niet van die bloedende krassen in hun gezicht als hij weer eens uithaalde met zijn handje.

Mijn zoon2 die verdrietig zuchtend zei  “Mijn hart wordt steeds kleiner want ik wil zijn zoals Floris. (zijn grotere broer) Mijn zoon2 die na een half uurtje diagnose stellen door de jeugdpsychiater maar aan de medicijnen moest. En dat ik samen met hem besloot om dat lekker niet te doen.

Mijn zoon2, met het pdd-nos stempeltje op zijn voorhoofd, die naast mijn bed zat toen ik eens ziek was en die zei “Ga jij maar lekker slapen dan let ik wel op dat geen spinnen aankomen”. Mijn zoon2 die op zijn achtste voor het eerst werd uitgenodigd voor een kinderfeestje en die die uitnodiging een maand lang met zich meesleepte als zijn grootste schat.

Mijn zoon2 die op zijn zestiende een konijn van me kreeg om extra te leren knuffelen. Mijn zoon2 die met vallen en opstaan leerde hoe het allemaal moest tussen de mensen en in de maatschappij.

En dat heeft hij geflikt. Zonder medicijnen, zonder oeverloze therapieën. Gewoon door er over te praten en hem uit te leggen waarom hij soms wat anders deed dan van hem verwacht werd. Het voordeel van zijn, iets minder automatische empathische gevoelens was wel dat hij een ster bleek te zijn in de schermsport. Dat prikt echt een stuk makkelijker namelijk.

Mijn zoon2, nu naar Engeland, naar zijn Engelse game-vriend. Wat nou slecht voor de ontwikkeling van een kind die computergames? Achter zijn laptopje leerde hij meer over ’t sociale verkeer dan in het echte leven.

Het komt helemaal goed met hem. Al baal ik er wel van dat hij vergat een mailtje te sturen dat hij goed was aangekomen. Maar dat is mijn probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: