Nicole.., Lizet.., Marian… nee Pien!

5 jan

Vanochtend was ik bij mijn oma. Oma is 95, niet zo heel piepjong meer dus. Maar voorlopig woont ze nog steeds lekker zelfstandig al komt de Thuiszorg vaak langs en heeft ze een jufferke dat met stofdoek en zwabber tekeer gaat. De belangrijkste moot aan hulp wordt echter geleverd door haar zonen en dochters. Ik als kleindochter zijnde hoef haar alleen maar aan het lachen te maken en gelukkig lukt me dat nog steeds.

Dat ze, als ik binnenkom, eerst vijf andere familienamen noemt voor de mijne, is absoluut niet verontrustend. Dat doet ze namelijk al haar hele leven en is geen signaal van een naderend Alzheimerspook. Ik heb dat euvel trouwens van haar geërfd. Zeker in de tijd dat ik naast drie zonen ook nog eens drie honden met jongensnamen had, kon ik net als zij vaak niet meteen op de juiste naam komen.

Maar goed, de laatste tijd heeft oma toch wel eens last van verwarde buien en dat beseft ze zelf terdege. Zo vertelde ze mij vanochtend dat ze Pa had lopen zoeken. Ineens was ze hem kwijt. Hij zat niet op de canapé voor de televisie, niet op de wc en toen ze in haar ochtendjas achterin de tuin ging kijken kreeg ze het ineens benauwd. “Ik kon hem nergens vinden” zei ze en ze keek me aan.

Tegelijkertijd schoten we allebei onbedaarlijk in de lach. Pa is namelijk al zo’n twintig jaar geleden overleden. Gecremeerd en uitgestrooid en dat zoekt wat lastig. Een paar dagen daarna, vertelde ze verder had ze aangebeld bij de buren omdat ze Pa alweer kwijt was. Misschien zat hij daar! We bleven om haar avonturen lachen al zei ze toen dat ze het zo raar vond en niet begreep hoe ze nou toch kon denken dat Pa nog in leven was.

Om haar een geheugensteuntje te geven besloten de zonen en dochters een kaartje rechtop tegen de fruitschaal te zetten met daarop de verhelderende tekst “Pa is dood”.  Op dit punt van haar verhaal hingen we inmiddels schuin van het lachen in onze stoelen. Tranen over onze wangen. Ja, ik weet het, heiligschennis, maar je had het gezicht van mijn oma er bij moeten zien. Ik opperde om maar meteen een muurposter te maken want na 95 jaar waren de meeste mensen uit de omgeving haar reeds ontvallen.

Goed, ze heeft nog één zus uit het nest van tien maar die zit in een verpleegtehuis. Deze zus leeft wel de hele dag en nacht in de schemerachtige dementiewereld. Zij heeft echter van het tegenovergestelde last, in haar geheugenwereld is iedereen al overleden. Vraag je haar hoe het met haar kinderen gaat, gezonde en blakende mannen en vrouwen, dan zegt ze: Joh, die zijn toch allang dood!”  Oma en ik besloten dat dat toch een fijnere versie van de aandoening was. Een stuk rustiger, je hoefde je stoel niet meer uit om op zolder naar familieleden te zoeken want ze waren toch allemaal al dood. Scheelt een hoop gedoe.

Het kaartje had ze inmiddels weggehaald. Stond toch wat raar als er bezoek was, zo’n melding tussen de appels en hyacinten. De volgende keer dat ze Pa zoekt zeggen we gewoon dat hij een dagje vissen is. Toen ik wegging moest ik van haar de groeten doen aan “Hans, nee, die niet, Karel, Frank, Rob, nee, hoe heet-tie ook es weer?” Ik heb ze allemaal maar de groeten gedaan.

4 Reacties to “Nicole.., Lizet.., Marian… nee Pien!”

 1. Door Suzanne 05/01/2015 bij 6:27 pm #

  Leuk geschreven! Ik zie het helemaal voor me :-).

 2. Ragna 05/01/2015 bij 6:30 pm #

  Lief!!

 3. Vrouwke 06/01/2015 bij 5:53 pm #

  Hoe herkenbaar. Mijn moeder wordt 91, is vergeetachtig en voelt zich eenzaam. Nu heeft mijn zus een beer voor haar gekocht. Echt, ik moest even slikken. Maar mijn zus had gelijk, ze is helemaal blij met de beer, naast haar op de bank. “Zo gezellig”, zegt ze. Ach. Het is wat.

  • (@Ver_Heen) 06/01/2015 bij 6:11 pm #

   Ik herinner mij opeens het wonderlijke, wat schalkse lachje van mijn oma, als ze weer eens een pop gebreid had ‘voor de bazaar’. Met complete karakters verhaald. Ik realiseer me nu pas wat ze zei, 93jr, en al jaren alleen. Alweer ruim 26 jaar geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: