De buis.

11 feb

 

In den beginne, toen ik jong was, hadden wij geen kleurentelevisie. Het was begin jaren zeventig en wij keken braaf in zwart-wit naar wat de tv ons te bieden had. Zo’n monsterlijk groot apparaat dat ongeveer de helft van de zithoek in beslag nam.  Nou bood die televisie niet veel in die tijd. Nederland één en twee en omdat wij dicht bij de Duitse grens woonden hadden wij via onze wiebelige antenne op het dak ook de beschikking over die netten.

Televisie speciaal voor de jeugd was in die tijd nog een ondergeschoven kindje en daarom keken mijn broertje en ik veel naar de Duitse televisie. Sesamstraat, Die Maus (die met die irritante klikoogjes)  en naar iets dat De Rommelkist heette maar dan op zijn Duits.

Als wij op zaterdagavond, de avond van TV-Nederland, op mochten blijven om te kijken was er een programma als Eén van de Acht of ander volksvermaak op de buis. Dan zei ik bijvoorbeeld “Die man in dat rode hemd gaat winnen!”  Dan zei mijn broertje “Hij heeft een groen hemd!”  Let wel, wij keken zwart-wit maar verzonnen de kleuren erbij.

Om uitsluitsel te krijgen hadden wij een goeie truc. De buren, die al jaren een kleurentoestel hadden, deden op erg Hollandse wijze nooit de gordijnen dicht ’s avonds. En zij keken negen van de tien keer naar hetzelfde net als wij! Wat natuurlijk niet zo moeilijk was in die tijd met maar twee netten. Dan tilden mijn broertje en ik het rolgordijn op ( ja, mijn ouders waren wel trendsetting wat raambekleding betrof. En ik was ook de eerste in mijn klas die onder een dekbed sliep in plaats van dekens maar dat terzijde) en zagen wij op de televisie van de buren welke kleur het hemd nou daadwerkelijk had. Wij wisten niet beter en hadden vrede ermee.

Toen wij met de hele familie bij mijn Duitse opa en oma, die wel een kleurentelevisie hadden,  de historische, nog steeds traumatische finale van 1974 Duitsland-Nederland keken, stond er na twee weken een kleurentelevisie bij ons thuis.  Mijn vader zei dat hij dat had gedaan voor de natuurfilms die op tv waren te zien. Dat vond hij opvoedingsgewijs beter. Natuurfilms kan ik me niet echt herinneren uit die tijd. Wel dat we met het bord op schoot iedere zondagavond naar Studio Sport moesten kijken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: