Plat praten.

4 aug

 

Eindelijk, eindelijk mocht ik dan plat Nimwéghs praten!! Vroeger mocht ik dat niet. Ik woonde in de wijk Heijendaal en vloog er dan een licht accentje of dialect doorheen dan werden mijn broertje en ik meteen opgesloten in het kolenhok. Want dat had ons huis in die upcoming wijk van Nijmegen nog wel, een authentiek kolenhok. Er zaten alleen geen kolen meer in want wij hadden uiteraard allang centrale verwarming.

Dus als mijn broertje zei “Kiek daarus! “ of ik iets te enthousiast over mijn ‘neie boks ‘ vertelde werden we richting kolenhok gedreven. ( ik overdrijf. U snapt dat hopelijk)

In de jaren daarvoor woonden wij in Neerbosch Oost. Nou, als je dan toch over broeinesten van platpraters hebt! In de eerste klas van de lagere school aldaar zat Johan. Johan kwam uit de achterbuurt al had ik geen flauw idee waar dat dan wel was. Maar hij had dat stempel en kwam er niet meer vanaf. Zeker ook niet omdat Johan de hele week dezelfde trui en broek droeg en altijd op afgetrapte schoenen liep. Daardoor verspreidde hij een ietwat knieperig, verschaald luchtje en niemand wilde naast hem zitten.  Johan zat altijd alleen. En deed je eens aardig tegen Johan dan kreeg je meteen een schop met die afgetrapte vieze schoen of een lel om je oren met een groezelig handje.

Daar hoeven wij nu geen Libelle of Margriet psychologe op los te laten. Dat snappen wij nu maar al te goed waarom onze Johan dat deed. Alleen toen als zesjarig kind niet. Dus bleef Johan het rotjochie uit de achterbuurt met altijd wel een rafel uit zijn al tien keer verherbreide wollen trui.

Maar goed, met slechts een vaag hoorbare zachte G vertrok ik uit Nijmegen om te gaan studeren. Na tientallen jaren woonde ik weer vlakbij en besloot de groep Ons Nijmegen op Facebook te gaan volgen. Ik viel met mijn neus in de kruidenboter en barbecuemeeting van deze groep!

Overal hoorde ik Johans praten, in mannelijke en vrouwelijke varianten en ik genoot! Diepgravend in mijn kolenhok memoires probeerde ik er af en toe ook een Nijmeegs woord door heen te gooien maar dat verliep nog wat stroefjes. Na een paar glazen wijn ging het al beter maar ik ga oefenen en verheug me al op de volgende meeting.

En ik ga Johan Googlen. Zul je zien dat hij leraar Nederlands geworden is.

2 Reacties to “Plat praten.”

  1. CrashPuppy 04/08/2015 bij 7:33 pm #

    Ik ben druk aan het oefenen omdat plat praten af te leren… ha ha Ma deh git verrekte moeizoam wah….

  2. Tiny van den Brink 04/08/2015 bij 7:50 pm #

    Wat een leuk verhaal Pien,ook heel herkenbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: