Nee.

22 mrt

Het is kwart voor twaalf, midden in de week. Waarom zou ik naar bed gaan? Als ik ga slapen en morgenochtend wakker word is er niks veranderd. Ben je nog steeds dood. Begint er weer een nieuwe dag zonder jou. Dood blijkt toch behoorlijk onherroepelijk. Dood. Als ik het maar twee keer hardop denk in mijn hoofd dan voel ik mijn middenrif doormidden branden.

Vanmiddag kwam ik een oud-collega-schoolplein-moeder tegen. We hadden het over onze moederangsten. Want naast opscheppen over al die kwaliteiten van ons grut, wisten we ook dat met één dirigeerstokje van die klootzak in de hemel, alles over kon zijn.

Angsten waar je dagelijks meeleeft. Is een kind te laat thuis? Dan krijg je de bibbers. Wordt er door school gebeld, dan zak je door je knieën voor je goed hoort wat ze zeggen. En dat toen haar dochter na de val van een paard op de grond lag, het ambulancepersoneel  vroeg naar de geboortedatum. Ze kwam niet verder dan “Het is iets met een drie…”

Ik dacht altijd dat ik ter plekke zou gaan overgeven. Op zijn minst flauw zou vallen als iemand mij zou vertellen dat er een kind van me dood was. Niets van dat al. Niks dramatisch. Ik liep de trap af met mijn hand voor mijn mond en zei “Nee”. Ik hoefde niet over te geven. Ik viel niet flauw. Ik zei en wilde alleen maar “Nee”.

 

17 Reacties to “Nee.”

 1. Anoniem 22/03/2017 bij 3:43 pm #

  Och och pien , verschrikkelijk phhh !!❤

 2. Anoniem 22/03/2017 bij 4:16 pm #

  ooohhhh Pien, wat vreselijk herkenbaar….alleen verdoofd…helemaal niet huilen of instorten op het moment dat je hoort dat je kind dood is.

 3. Floortje 22/03/2017 bij 5:23 pm #

  Nee. Dat is ongeveer het enige, zinnige woord dat je dan waarschijnlijk kunt uitbrengen. En Geef Mijn Kind Terug. Het zou alleen zo ongelooflijk fijn zijn geweest als er iemand geluisterd had, die klootzak met zijn dirigeerstokje bijvoorbeeld. Dikke kus en machtige spierbal voor jou.

 4. Chrisje 22/03/2017 bij 6:21 pm #

  Hoezo ‘klootzak in de hemel’?

 5. lien 22/03/2017 bij 7:32 pm #

  Ach Pien, Nee , het ongeloof. Verschrikkelijk. X

 6. Wilrike Pasman 22/03/2017 bij 10:04 pm #

  😢💔

 7. Anoniem 23/03/2017 bij 1:24 pm #

  Lieve Pien,

  Dan opeens komt je grootste angst uit. Je hebt het je wel eens voorzichtig voorgesteld, of wanneer je zo’n drama van een ander gezin/moeder hoorde werd je er koud van. Het allerergste voorstellen wat er in je leven kan gebeuren, ja dat was toch altijd wat verband hield met de kinderen. Zo zijn moeders, ………alsjeblieft niets met de kinderen.

  Niets doet er meer toe.

  Ik was verdoofd, misschien maakt je lichaam stoffen aan, zodat je niet ter plekke ook dood gaat. Je gaat regelen, je troost zelfs anderen, Dan………….de weken er na gaat de verdoving uitwerken. Het besef. Nooit meer. Het verdriet laat je alle hoeken zien.

  Mensen die niet weten waar ze het over hebben en dan toch zeggen: “het komt wel weer goed met je”. Ja het komt “goed” maar op een manier die je zelf moet gaan uitvinden.

  Het opnieuw leren leven.

  Kracht Pien en liefs

 8. Irene 23/03/2017 bij 1:26 pm #

  Pien hierboven staat anoniem, het ging verkeerd, en vergat Irene er bij te tikken.
  Sorry

 9. Anoniem 24/03/2017 bij 8:39 am #

  Ik heb aan je gedacht vannacht Pien.
  Je sterkte gewenst voor vannacht, maar mijn reactie werd helaas niet verstuurd via de site.
  Sterkte, ook vandaag x
  Mijn zoon 1 tikt al de hele week af voor deze dag… Pieter is nog zo aanwezig…
  Lieve groet monique

 10. Edith 24/03/2017 bij 5:26 pm #

  Lees zo af en toe al je stukjes over je zoon….voel je gemis van je mooie lieverd…wat oneerlijk hé!!!..ik werk met oudere verstandelijke beperkte mensen…zo beschermd zo verzorgend dat ze maar ouder worden…geen besef meer van leven….en dan jouw mooie zoon die nog vol leven en nog zoveel moest meemaken. .zo zonde…leef nog steeds verschrikkelijk met je mee…ik denk aan je Pien ook al kennen we elkaar niet….sterkte…dikke knuffel Edith

 11. Een mama 24/03/2017 bij 6:40 pm #

  Lieve Pien,
  Mam ja lieverd het is alweer een half jaar geleden vandaag………..
  Slik,zucht,pijn,tranen.
  Wilde even kwijt dat wij nog iedere dag aan jullie lieverd Pieter denken. Ik lees je stukjes en denk iedere dag is er een met een randje. Vrienden komen,als ik dit schrijf bijeen bij de plek van Pieter zoals ze het zelf noemen. Met tranen in mijn ogen denk ik aan jullie en steek een kaarsje aan. 💕Deze is voor jullie op afstand stuur ik je een hele dikke knuffel 😘
  Pieter is en blijft aanwezig,bijna voelbaar.
  Heel veel liefs een mama

  • pienbetuwe 24/03/2017 bij 7:02 pm #

   Zo bijzonder van die jonge mensen. Zo hartverwarmend en mooi. En triest.

 12. Anoniem 25/03/2017 bij 12:26 pm #

  Lieve pien , ja echt heel hartverwarmend ! Maar voor jou ook heel dierbaar dat ze zo aan pieter denken . Liefs gewenst 💋

 13. Anoniem 27/03/2017 bij 6:21 am #

  Pien ik moest even aan je denken ! Liefs voor vandaag gewenst .💋

 14. teuntjevansw 27/03/2017 bij 4:23 pm #

  dit bittere, hartverscheurende halfjaar had er niet geweest mogen zijn. {{{ }}}, <3, xxx.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: